La intel·ligència dels hereus (Rac 1)

“Escric en català perquè sia la que sia la nostra sort i allà on estem tu, ta mare, jo i els altres familiars que puguin estar amb nosaltres, tinguis l’orgull i la satisfacció de dir-te català” Amb aquesta declaració de principis escrita, per cert, en un català més aviat voluntariós, n’hi hauria d’haver prou. Agustí Centelles la va escriure per al seu fill Sergi (i els que haguessin de venir) a l’encapçalament del dietari que va portar en el camp de concentració de Bram. Poc després, començava a treballar per la resistència contra els nazis. Centelles devia ser un home coratjós, no crec que canviés de diccionari cada dia. L’actuació dels seus fills, per tant, deu ser equivocada. Aquest país és ple de reietons que exigeixen molt a Catalunya i que després són incapaços de la més mínima generositat. Aquest país és ple de reietons que sempre troben raons per ofendre’s i que mai no troben l’ocasió de fer res perquè algun dia el país sigui com ells diuen que voldrien. Com tothom sap, la intel·ligència no és la característica dels hereus. Si Centelles hagués volgut que el consideressin espanyol, no hauria deixat als seus fills un testimoni tan explícit . De fet, si va escriure aquesta nota quan el franquisme començava, què no hauria escrit després! Els hereus tenen tot el dret de sentir-se molt ferits i espanyols. Però el govern català té el deure de defensar la memòria de Centelles i, sobretot, de tornar les pilotes a Madrid amb la mateixa mala llet.

.

(Aquest nadal, cuinar a casa no cal: podeu encarregar els àpats a la boqueria o al telèfon 93 412 30 30)

 

Escudella “de Nadal” –Galets, cigrons, botifarra– 5,90€
Canelons “Especial Nadal” terrina fang 6 unitats 5,60€
Canelons “Especial Nadal”; 24 unitats 19,80€
   
Pollastre pagès farcit (salsitxa, prunes i pinyons) (3,6 kg. aprox) 38,00€
Ànec “Mut” amb peres (1 ànec)Ànec “Mut” a la taronja (1 ànec) 24,50€24,50€
Cuixetes de Pollastre “a la Menorquina” (5 racions) 18,00€
Cuixetes de Pollastre amb gambes (5 racions) 19,00€
Rodó pollastre farcit de gambes, pinya i pernil (5 rac) 16,50€
Rodó pollastre farcit de carn, prunes i pinyons (5 rac) 15,90€
Rodó pollastre farcit de pernil dolç i formatge (5 rac) 15,90€
Rodó de pava al forn “amb suquet” (5 rac) 12,50€
Gall dindi farcit “amb guarnició” (6 rac, aprox. 4kg) 39,50€
Cuixa d’Ànec Confitada (1 unitat) 3,90€

9 pensaments sobre “La intel·ligència dels hereus (Rac 1)

  1. Em contesto a mi mateix, va:

    De fet la reflexió és de Chesterton:

    “Lord Chesterton defensava el dret de primogenitura, la institució de l’hereu, dient que la institució és molt bona perquè fa que a les cases nobles no hi pugui haver més d’un imbecil.”

    Autor: Josep Pla i Casadevall (Palafrugell, 1897 – Llofriu, 1981), escriptor i periodista català.

    Font: ‘Notes disperses’ (1969). Vista al millor diccionari internàutic de citacions i frases cèlebres en català:

    http://diccitionari.blogspot.com/2009/06/lord-chesterton-defensava-la-institucio.html

  2. Trobar la font gairebé sempre costa i coincideix quan tothom té set. És un encert, doncs, la cita d’on brolla el teu escrit. Caldria aprèndre-la de memòria. És emocionant.
    Sobre els fets imbècils comparo l’Imperial and War Museum d’Anglaterra, el pais que va aconseguir la pau contra els imperis totalitaris mitjançant la guerra, l’únic medi possible , el Memorial amb el llibre que conté els noms dels joves aviadors que moriren en la batalla,aixecat damunt el Runnymeade, entre Staines i Windsor,etc i ho comparo amb la destrucció dels nostres museus històrics, el de Barcelona i el de Montjuïc per uns governants,és un dir,que l’esventàren amb els crits de la pau, en una estulta iconoclàstia.
    Amb una mica de seny corresponia endreçar el museu i fer-lo crèixer i si hagués existit aquell nucli de creixement, jo sé on estaria avui la col.lecció Centelles.

  3. El senyor Ramon té la virtut d’escriure sense faltes. Deu ser nacionalista. Si prescindís de majúscules i cometes absurdes ja seria rojo separatista.

    A 177 km també accepten comandes? {El senyor Ramón és un empresari català, per fer créixer el negoci va on faci falta i puntual]

  4. Enric, m’ha agradat molt la teva carta oberta al Salvador Sostres sobre el fet d’escriure en castellà. N’espero la resposta impacientment.

  5. Una cosa és ser català i l’altre imbècil. I totes dues alhora és cosa seria. Detesto que l’estat sempre jugui a la baixa. Tant el català com l’espanyol. L’oferta catalana era miserable i l’espanyola no és gaire més atractiva. 700.000€ (si no vaig errat) com a oferta final per un arxiu com el de Centelles, és una broma. Haurien de començar a parlar a partir del milió. Si Centelles hagués estat americà, els hi haurien pagat una morterada. De fet, abans que a Salamanca, els hi venc als americans. Centelles no és Capra (per volum d’obra i trajectòria), però sens dubte és un dels reporters gràfics més importants de XX pel seu material sobre la guerra civil.

  6. És cosa de diners? hi ha families que han fet donació de l’obra dels seus pares amb la única intenció que, entre tots, en tinguem cura. I quan dic entre tots, vull dir la cosa pública. La Res Publica.

    Poden fer-ho malament, poden fer-ho no prou bé, poden fer-ho bé tan sols a vegades. Però la Res Publica és la única cosa pública que tenim.

    “Donar” quelcom que tu no has fet a canvi de diners és… bé, si no fóssin hereus els diriem usurpadors. Si les antigues lleis europees de drets d’autor no s’haguéssin modificat allargant-les fins els hereus, l’obra de Centelles ja seria pública.

    Iniciativa privada? sempre. Usurpació de l’obra d’altri encara que un en sigui l’hereu? mai.

Deixa un comentari