Collons (El Singular)

Com era d’esperar, per qualsevol que no es miri la situació des del sectarisme, Mariano Rajoy ha respost la carta de Mas amb un text gris i vague que deixa la patata calenta en mans del president de la Generalitat. La part més interessant de la resposta és el violent contrast que hi ha entre la retòrica conciliadora del missatge i el menyspreu còsmic -o més aviat africà- que destil·la l’error en l’adreça que encapçala la carta: “Pina de Sant Jaume, número… “. Molt bé, molt bé. Potser l’agosarat Arcadi Espada o l’assenyat Francesc de Carreras, tots dos experts en llengües perseguides, hi tenen alguna cosa a dir.

El president Mas, amb la seva paciència i la seva ambigüitat, està aconseguint que els fonaments de la relació entre Catalunya i Espanya quedin en la més crua de les evidències. Per il•lustrar-ho amb una imatge popular, podem dir que els caragols estan gairebé del tot purgats. Sense la bava que l’Estat i els seus intel•lectuals han alliberat els últims mesos no s’explica l’èxit de la via catalana. Si la mare del Francesc Escribano o el pare de Pere Navarro s’han fet independentistes per sorpresa no és només perquè el moviment estigui de moda o perquè hagi sabut captar la il·lusió de la gent. El sentit de la dignitat existeix i, al final, les persones es cansen de ser benpensades i prefereixen evitar que les barregin amb determinades maneres d’actuar.

Rajoy, doncs, ha tornat la patata calenta a Mas i li ha dit: aviam si tens collons. La carta només diu això: “aviam si tens collons”. O potser, venint de Rajoy, que és un home realista i sinuós, diu: “Benvolgut Mas, m’és igual si tens raó, no em pertoca pas a mi jugar-me els meus collons per la teva causa”. Rajoy i Mas ja viuen, ara mateix, en dos països diferents, cadascun amb els seus interessos, la seva història i els seus defectes i virtuts. Alguns catalans es fan il•lusions que poden mantenir-se al marge del conflicte i donen lliçons de coratge des de Madrid o fan política de contemporització en els restaurants de Barcelona. La realitat, però, és que a la llarga no hi haurà una sortida intermitja, hem tingut 400 anys per aprendre-ho. Rajoy -ni cap altre president- no podria autoritzar un referèndum sense que els seus li arruïnessin la vida.

El president Mas, doncs, està sol i haurà de decidir què fa. Una opció és convocar eleccions. En aquest cas guanyaria l’Oriol Junqueras i li podria passar la patata calenta al líder d’ERC. Si fes això, jo crec que el país es trencaria i que Esquerra viuria 70 anys més de donar la culpa a la dreta catalana, a la corrupció i a totes les excuses que es puguin trobar per justificar el ressentiment. La independència l’ha de liderar CiU amb el suport d’ERC -i si pot ser també d’Iniciativa i del PSC. Si a Esquerra tenen prou cervell evitaran començar una disputa interna pel poder abans no estigui resolt el conflicte amb Espanya. Dit això, si el president Mas vol acabar el que ha començat haurà de tornar a demostrar que és el polític més valent -cosa que fins ara els fets no han posat encara en dubte.

Per coherència, i perquè una gran majoria de catalans hi estan d’acord, em fa l’efecte que el pas que ara toca fer és organitzar un referèndum. Unes eleccions plebiscitàries quedarien contaminades per les polítiques de partit i seria difícil evitar els discursos populistes. La declaració unilateral d’independència té un to tremendista que no m’agrada gens. El referèndum, en canvi, apel•la al moll de l’os de la identitat europea actual. Aviam si Europa i els americans tenen collons de permetre que Espanya no ens deixi votar. Si jo fos Mas passaria la patata calenta a Brussel·les i aviam què passa. Això li donaria credibilitat de cara els electors i autoritat de cara Esquerra. Europa ha de decidir si aprofundeix en el tractat de Maastricht o es queda en el pacte de Westfàlia. Posem-la a prova. Les decisions difícils sempre són menys traumàtiques si tenen alguna utilitat. Després, segons què passi, ja veurem què fem.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s