Duran és un profilàctic (elsingulardigital)

Vicenç Partal va publicar l’altre dia una editorial a Vilaweb molt comentada que especulava sobre el futur polític de Duran i Lleida. La tesi de Partal és que Duran està buscant una ruptura traumàtica amb CIU per poder reinventar-se i encapçalar la defensa de la unitat d’Espanya. L’argument és que el nen Rivera no pot liderar l’unionisme perquè el número d’analfabets ha disminuït massa des del temps daurats del PSC i que Sánchez Camacho ha acabat, com tots els líders del PP de Barcelona, devorada per les mentides que Madrid l’obliga a mantenir.

Jo crec que Duran no podria passar-se a l’unionisme ni tan sols encara que volgués. Duran és el mister Hyde que Jordi Pujol es va inventar per poder-se aliar amb el pont aeri sense perdre els electors catalanistes. Si el líder d’Unió intentés ara convertir-se en el Bismark de Catalunya hi hauria massa gent i massa interessos que quedarien exposats. De sobte, l’acolorida xarxa de senyors que encara decideix qui cal exaltar i qui cal humiliar, qui pot prosperar i qui ha de passar per boig, hauria de prendre partit obertament. La xarxa es desfaria perquè cadascú hauria de decidir en funció de la seva situació particular, i aquesta boira de pors i de recels que no permet que el país s’acabi d’enlairar finalment s’esvairia.

La força de Duran és que aglutina molts diners però la seva feblesa és que no representa l’ànima del seu partit ni de cap altre col.lectiu concret amb pes a les urnes. A Duran tothom li té molta por però si ho pensen bé, malgrat la seva fama, el seu discurs només és una enginyosa combinació de tòpics adaptada als corrents de fons cada època:  políticament, ha sigut un magnífic profilàctic. Duran vindria a ser el preservatiu que Espanya es posa cada cop que necessita penetrar la modesta Catalunya perquè l’acte sembli més net i més decent. No sé si a Pedralbes estan preparats per deixar-s’ho fer a pèl, però a la resta del país segur que no. Per això Duran ha tingut tan èxit i ha sigut psicològicament tan necessari durant aquests anys d’autonomia. Gràcies a ell molts catalans no han quedat traumatitzats i en aquest sentit ha fet un gran servei.

Si ara canviés de cavall no només no podria mantenir el prestigi de sentit comú que tan be ha representat sinó que, a més, quedaria en evidència que a Catalunya no hi ha prou material humà per defensar obertament la unitat d’Espanya. Tothom veuria que el rei va despullat i al pobre Duran li passaria com li va passar a Josep Piqué però molt pitjor, perquè la intervenció de Madrid aquest cop seria més humiliant, brutal i barroera. A mi ja m’estaria bé que Duran encapçalés l’unionisme, perquè caurien moltes màscares i segur que guanyaríem. Però també m’estaria bé que liderés el procés cap a la independència perquè és un polític intel.ligent i amb ell és bastant segur que ens en sortiríem i que a Pedralbes quedarien més tranquils -o si més no no embogirien.

En tot cas, no veig Duran jugant-se el tipus per posar-se al capdavant d’un projecte sense un futur clar. A l’actual líder d’Unió li agrada viure bé -costum molt respectable perquè a mi també. I amb la història que portem darrera suposo que ja sap que en últim terme, per molts interessos que tingui a Espanya, el seu mercat és Catalunya.

Una cosa és jugar a semblar Cambó i l’altre voler acabar com ell

Anuncis

Un pensament sobre “Duran és un profilàctic (elsingulardigital)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s