Una bona botifarra (el singular digital)

Les acusacions de corrupció esbombades pel diari El Mundo contra el President Mas m’han recordat el dia que el Lluís Prenafeta i el Macià Alavedra van ser detinguts per ordre del jutge Garzón ara fa tres anys. Ni tant sols feia un mes i mig de la consulta d’Arenys i només l’Enric Juliana va gosar apuntar la possibilitat que hi hagués motivacions polítiques darrera. Jo vaig intentar-ho, però en aquella època l’Avui estava en mans dels espanyols i s’hi practicava una censura estricta. Des de llavors han canviat un munt de coses i d’això tot just fa tres anys. Molts dels periodistes que s’acarnissaven amb el Lluís i el Macià s’han convertit en coratjosos independentistes. Montilla i el seu equip de funcionaris han arrossegat el PSC pel fang. Aquella ERC tanoca i ressentida que va ser còmplice de l’endeutament salvatge de la Generalitat comença a quedar enrera. Garzón ha passat a la història com un Zapatero de la Justícia. I Espanya ha llençat per la finestra el crèdit que tenia a Europa, fins al punt que països com Anglaterra, Alemanya i els Estats Units sembla que li vulguin mal.

Amb tot això, El País té dificultats econòmiques, El Mundo tampoc va bé de quartos i La Vanguardia surt en català. Duran i Lleida, l’home que havia d’evitar la deriva independentista, ja és un dels líders més mal valorats, juntament amb la Sánchez Camacho i l’Albert Rivera, que fins no fa gaire era considerat un gran dialèctic per tothom, només perquè deia la paraula Constitució cada tres frases. Els discursos de l’espanyolisme recorden el PSC quan començava a ensorrar-se. Els socialistes també van anar de mal borràs a còpia de tractar la gent d’imbècil; van acostumar-se a un cinisme tan groller que al final cada vegada que tenien una idea s’acabaven disparant un tret al peu. Avui, gràcies a El Mundo, la via més directe per anar cap a la independència és votar el president Mas. Si algú tenia por que Mas busqués una sortida pactada amb Madrid, em sembla que ja no cal que pateixi gaire. Ara el president Mas i el senyor Carulla, que va rebre una inspecció d’hisenda quan va decidir treure el diari Ara, podran fer-se bons amics i compartir experiències. Ja només falta que la policia investigui el comte de Godó. A mesura que tothom noti les conseqüències de l’ocupació, ens estalviarem moltes discussions inútils i molt fals idealisme.

Evidentment, l’Estat mirarà de convertir el problema nacional amb un problema social, com va passar el 1936 i com va passar el 1906 i el 1917. Tot i així, cada dia hi ha més gent que veu que això d’Espanya és com el comunisme, una idea aparentment bona, però impracticable, per la senzilla raó que l’home és pecador de mena i tendeix a fer com el Pedro J., que es pensa que a tothom li agrada que li endosin els pepinos per darrera. Només en un país que no ha jutjat els seus tirans, és possible una utilització de la idea de justícia tan degradant i barroera. També té gràcia que els discursos anticorrupció més abrandats els facin els nois que no paguen el metro i els demòcrates que viuen de sacralitzar una Constitució aprovada sota pressió dels militars. Els discursos anticorrupció només s’imposen en països decadents o colonitzats, on la impotència de la gent ha convertit l’esperança en agror i enveja. Amb el to que s’ha donat a la campanya, res contribuiria tant a separar Catalunya de l’Estat com uns bons resultats de Mas. Uns bons resultats de Mas serien com aquelles botifarres de l’Urruti però amb conseqüències serioses. Tot i així, les enquestes diuen que el president quedarà en mans de les esquerres catalanes. És a dir, que haurem de pregar perquè els nostres immaculats idealistes no caiguin en el vell error de sempre, de voler resoldre tots els problemes del país alhora.

(Ave Maria Puríssima)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s