Mas és Suárez (FCO)

La gràcia d’ara, del moment que vivim, és que tots els discursos van a favor de la llibertat de Catalunya. I jo ja trobo bé que el president Mas es mantingui en una certa ambigüitat, i que miri de fer mitjana entre la gent i el pont aeri. No és ell que s’ha de posar al capdavant de l’independentisme, és la gent que l’ha d’anar estirant. L’objectiu del poder és el mateix poder i, si els catalans volen la independència, Catalunya serà independent. El president Mas és el nostre Adolfo Suárez -o el nostre Gorbatxev- i l’única cosa que pot fer és gestionar la liquidació del sistema autonòmic. Mas té dos punts forts que fins ara ha jugat molt bé: l’un és que sap fer les coses sense ofendre a ningú i l’altre és que transmet una imatge d’home coherent en un panorama en el qual, com diria el general Prim, “la majoria d’homes públics semblen dones públiques”.

Seria una follia que Mas s’emboliqués amb la bandera perquè hi ha hagut una manifestació. Fa dos anys també hi va haver una manifestació igual d’independentista i tots els diaris van rebaixar-ne la importància. Quina credibilitat tindria Mas si ara volgués la secessió per demà, ell que fins fa quatre dies només desitjava una Catalunya ben encaixada dins l’Estat? El que dóna força a Mas, igual que a Suárez o a Gorbatxev, és la capacitat d’evolucionar de forma serena, i al seu ritme. Perquè a mesura que ell evoluciona, molta gent pot evolucionar amb ell. A Madrid, per exemple, es poden fer la idea que gràcies a la nostra independència aviat podran gaudir del gran Estat nació homogeni castellà que sempre han volgut. A l’àrea metropolitana poden anar entenent que no els fa cap bé votar un partit que es deu a Rubalcaba i no als interessos del país. I, així, tantes i tantes coses que s’han d’anar desmuntant perquè el tall sigui net i tothom tingui l’oportunitat de pujar al barco i salvar-se.

A més, s’ha de tenir en compte que si Mas hagués sigut independentista de bon començament, no hauria arribat mai a president de la Generalitat. La seva gràcia és que no és ni carn ni peix, ni nou ni antic; és a dir, que es troba en un terreny neutral des del qual pot fer de corretja de transmissió entre el país i el poder sense caure en aquells estats passionals catastròfics d’altres ocasions. Alguns independentistes tenen por que CiU no ens prengui el pèl i que desprestigiï el país, però avui no hi ha cap partit en condicions de desprestigiar res. Vull dir que el prestigi i la legitimitat ja no ve de les institucions, sinó que ve de la gent, com després de la mort de Franco. Per això les estratègies dels partits duren tan poc i els intel·lectuals han de rectificar el discurs cada dia. El que ens ha de preocupar és continuar produint individualitats fortes, intel·ligents i generoses, capaces de seguir desbordant el marc polític sense aturador, com ha passat fins ara.

Molt probablement en aquesta transició sortiran Tejeros que portaran bitllets en comptes de pistoles o que vindran amb una versió de la puta i la ramoneta 2.0, però els derrotarem. Primer, perquè no crec que ningú vulgui veure les barbes de Francisco Caja a la Generalitat, i recordo que venim de dues ofensives contra el país fortíssimes, aturades només per la gestió que el PP va fer de l’atac terrorista de l’11-M i per la gestió que Zapatero va fer de la crisi. I segon perquè, mentre a tot arreu la gent només se sap queixar, nosaltres lluitem per la nostra llibertat i encara ho fem contents. És per això que som la reserva espiritual d’Europa, i que la manifestació de la Diada va sortir a tots els diaris del món. La independència no depèn de fer polítiques sofisticades ni de grans discursos patriòtics o paternalistes. N’hi ha prou d’anar confrontant la gent amb la veritat i deixar que cada català aprengui a veure’s sol al món i a defensar allò que és seu amb dents i ungles.

Quan la idea d’una Catalunya plena hagi crescut en l’ànima de cada català la independència caura sola, com una fruita de temporada. Ni tan sols caldrà un referèndum, com qui diu, ni donar excessives explicacions a Brussel·les, que si redueix el nostre problema a la qüestió econòmica, siguem realistes, és per un tema de pudor. Com aquells pares que parlen de la seva filla escultural de 18 anys que han vist sortir del cotxe del nòvio com si encara fos verge.

 

Anuncis

6 pensaments sobre “Mas és Suárez (FCO)

  1. L’article es prou acurat, pero tens alguna informació que la posaría amb un interrogant, com a les partides d’escacs.
    “gràcies a la nostra independència aviat podran gaudir del gran Estat nació homogeni castellà que sempre han volgut”
    No sé, crec que es molt aventurat dir això, i també una mica injust, si vols dir en un sentit ètnic. El nacionalisme espanyol-castellà no s’ha pres mai en serio aquesta llavor, aixo es més propi de mentalitats del nord o l’est d’Europa. N’han tingut prou en estructurar l’estat jerarquicament en torn als poders centrals, principi piramidal d’organització, que van xocar fortament amb la tradició mediterrània, i encara estem aixi, xocant indefinidament. I aixo ho han fet a dins d’Espanya com ho van fer a hispanoamèrica: intentar adaptar tot lo existent segons els seus esquemes, incorporar-ho, a diferencia dels anglosaxons, amb un esquema més horizontal.

  2. No sé si Mas serà el nostre Suárez o Robert Bruce o fins i tot T.E. Lawrence. Però del que estic segur és que no s’haurà d’enfrontar a l’espantall des funcionaris, com deies tu en un post anterior, sinó als empresaris de Foment i els alts executius del Cercle d’Economia: aquesta és la nova aristocràcia de Catalunya, amb més terres i castells a Espanya que al nostre país. Així que els amenacin de tocar-los els bancs, els fàrmacs o els salmons, ja veuràs quines “adhesiones inquebrantables”. Acabo amb un apunt cinematogràfic: http://www.youtube.com/watch?v=p9AG3Z9Nyu0

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s