La rectitud de Mas (FCO)

Fa temps que penso que al president Mas no li faria cap mal de llegir laPastoral Americana de Philip Roth. Ja sé que jo no sóc ningú per recomanar llibres al president de la nació, però quan vaig llegir la novel·la de Roth vaig pensar en ell. El llibre explica la història d’un home perfecte que és posat a prova per la vida. Tot i que no conec gaire l’escriptor, em sembla que la novel·la és un estudi dels punts febles de la classe mitjana nordamericana i de les seves dificultats per adaptar-se als canvis de valors.

El cas és que el protagonista de Roth és un home guapo, intel·ligent i recte, que ha estat tota la vida un model per als seus amics i coneguts. És el patriota ideal, un triomfador que ha fet bones les expectatives de la joventut, des que es va convertir en l’heroi involuntari d’una escola jueva de Newark plena d’alumnes acomplexats pel subtil ambient antisemita dels anys 40. Roth descriu com els grups trien els líders en funció de les seves pors i frustracions, i les trampes que s’amaguen darrere la mirada dels altres. Tothom vol ser heroi d’ell mateix, però no tothom és capaç de viure amb la mateixa llibertat l’admiració i el menyspreu del món.

Creixem en la mesura que matisem la personalitat sense trencar-nos, amb els obstacles que la vida ens va posant. Per això es diu que una persona creativa és un infant que ha sobreviscut i que el valor d’un home no es mesura pels seus èxits sinó per les vegades que es torna a alçar després de caure. La vida és dura i una opció prudent és restar en posicions conservadores, no posar-se gaire a prova -pel que pugui ser. Però de vegades la vida et ve a buscar i t’obliga a defensar en un sol combat a la intempèrie tot allò que has construït.

Això és el que li passa al personatge de la pastoral i això és el que de vegades em fa l’efecte que li passarà a Mas, que com el protagonista de Roth encarna una classe mitjana que mor, no pas perquè sigui culpable de res, sinó perquè el context polític l’ha fet envellir i molt de pressa. Hi pensava diumenge, tot llegint les declaracions que va fer demanant als catalans que l’ajudin “a omplir el calaix buit de la Generalitat”. Al costat dels empresaris que han anunciat que no pensen pagar un duro més a la hisenda espanyola, em va semblar que les declaracions de Mas pujolejaven una mica. Vaig mirar què deien els diaris digitals i els lectors només hi feien dues menes de comentaris: els que no escupien el discurs típic de la corrupció -normalment en castellà-, escrivien que només l’ajudarien a omplir el calaix si era per a construir un estat.

Aquest és el percal i la situació que fa interessant la humanitat de Mas, en el sentit que no va ser programat per afrontar-la. La gran força de Mas és l’honestedat. La seva integritat li dóna força, especialment ara que hi ha tants nervis i tanta desconfiança en els polítics. Hi ha gent que diu que és honest perquè només és un empleat i d’altres que posen els ulls en blanc i diuen que és un personatge tràgic, com si fos possible ostentar el poder i no travessar el foc.

Mas m’agrada, i tinc curiositat per veure com mantindrà aquesta rectitud que tan bé el connecta amb el país, si les coses es compliquen. Cada vegada que penso en ell em ve al cap aquella frase que diu que en realitat el poder és només un joc de mans, una ombra xinesa, una il·lusió. Serà capaç de fer aquest salt –de treure en el millor moment un conill bufó i pelut del seu barret? Em sembla que no sóc l’únic que ho espera.

Anuncis

Un pensament sobre “La rectitud de Mas (FCO)

  1. La rectitud de Mas no és la teva rectitud… Bé que ho saps… encara que com l’infant que acaba de descobrir qui els pares són els seus veritables reis mags, no ho vulguis veure…Les paraules són maques, és cert, però els fets són els que són (o seran el que seran). I si han de ser tràgics (que ho seran) és més intel.ligent acceptar-los i explicar-los així. No pas com volem que siguin. Com un conte de fades. Llàstima. Temps al temps…Temps perdut?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s