Madrid baixant del tren

Madrid, baixant del tren, fa pensar en un París eixut, viril i més pobre. El ritme, els espais, el contrast entre el pintorequisme i el poder, fins i tot el metro i l’actitud dels cambrers, produeix aquesta impressió, quan véns de Barcelona. Hi ha la consciència de centralitat i una seguretat que no ve del pensament sinó de les coses que es donen per descomptades. Un viatge entre Londres i París desperta sensacions semblants, és com si passessis de la fàbrica al balneari. Has d’aprendre a caminar més lent i a moure’t d’una altra manera.

Esclar, aquí les glòries militars no donen tan joc a l’ornamentació escultòrica  -tot i que hi ha el cavall de la Plaza Mayor, que té els collons més grossos d’Espanya i probablement del món. Des del punt de vista estètic, Madrid és una maionesa mal lligada i això fa que no acabi de tenir encant. Es nota que no ha sabut digerir les cultures perifèriques per crear-ne una de superior. Tu vas a l’Ille de Saint Louis i veus totes les regions de França foses en un producte rodó. Aquí no s’hi han mirat gaire. La ciutat no passa de ser una agregació d’elements diversos i el localisme i l’universalisme no acaben de trobar-se mai.

No dic que Madrid no valgui res, compte. És evident que és una ciutat dinàmica i que la gent s’ho passa bé, però el tòpic és poc elaborat. La ciutat té la seva gràcia, però és una gràcia que sovint recorda les frases del Losantos:”Sin la proclamación de España como concepto discutido i discutible por el indiscutiblemente lerdo Zapatero…” Per dir-ho d’alguna manera si avui París renunciés a la seva capitalitat hi perdria més França que París. Potser per això, a París no hi trobes a faltar el mar, ni te’n recordes que no és una ciutat marítima, amb aquell riu que té que et porta a tot arreu.

Aquí, en canvi, el mar de seguida el trobes a faltar i això dóna a la ciutat una mena d’aïllament estructural com de campament militar. Si et deixes dur per les vides imaginàries que t’assalten quan passeges per una ciutat que no és la teva t’hi pots imaginar vivint, però de seguida comprens que  la literatura espanyola sigui la germana pobra de les literatures europees. Madrid fa la impressió de ser una ciutat perfecte per no escalfar-se el cap, una capital que no ha pagat el preu. Per mi que la manca de poesia que hi ha als carrers infla els personatges, i fa que el Pedro J. Ramírez, per exemple, no en tingui prou de ser director d’un diari sinó que també hagi de ser especialista en la revolució francesa i escriure llibres més gruixuts que Taine.

I aquesta és la impressió que fa Madrid venint de Barcelona. He arribat a les 10 del matí i he fet una mica de tot, fins i tot comprar-me unes lentilles -i aprendre a posar-me-les sense treure’m l’ull. Les lentilles m’han fet sentir més jove i m’han permès de veure que Madrid té un cel preciós.

Anuncis

5 pensaments sobre “Madrid baixant del tren

  1. Benvolgut Enric,
    És ben cert tot això que dius de Madrid. És el problema d’apostar per ser una gran capital, en comptes d’una gran ciutat. Amb la competència que té, no podia arribar a fer gaire més del que ha assolit, Madrid. Barcelona, en canvi, ha jugat sempre, fins i tot quan era una capital imperial, a ser ciutat i per això queda molt més bé a la classificació.
    Per cert, per cel espectacular, d’aquells que et fa plantejar-te coses grosses, el del desert d’Anza-Borrego Springs a Califòrnia. Sortir al matí a fer una cavalcada és segurament el més semblant a fer-ho per la Lluna o Mart. Una cosa única i irrepetible. I no per això hi voldria viure pas, a Borrego Springs, tenint pis a l’Eixample.

  2. Ho sento, company…Ja se que no ve al cas, però en un dia gris com el d’avui, on la renúncia dels teus estintola decididament la nostra tomba, em fa mandra llegir-te…Em venen al cap les teves coartades per defensar el vot al sinistre Duran, ara tan cofoi abraçat als nostres enemics. I m’agafa mal de panxa, se m’enuvola el cervell i no puc controlar les arcades…Dia gris i trist.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s