La granja de pollastres (Rac 1)

Discutir sobre la conveniència d’unes festivitats que estan establertes des de fa anys, en nom de l’economia, són excuses de mal pagador. Seria com si un alumne pretengués aprovar una assignatura anual estudiant l’últim dia o demanant al professor que retrassés la data de l’examen. Insisteixo que aquestes festes hi són des de fa anys. És veritat que algunes festivitats es podrien organitzar des d’un punt de vista més pràctic. Als Estats Units ho fan i ja se sap que tot el que fan als Estats Units ens sembla bé quan ens sentim insegurs de la butxaca. Però potser el que hauríem de fer és responsabilitzar-nos de fer funcionar el nostre sistema, en comptes de buscar fórmules matemàtiques infalibles. Aquests ponts que trenquen la setmana tenen el seu encant, donen color al calendari, matisen els paisatges dels pobles i les ciutats i fomenten d’altres tipus d’economia i una manera de viure més lliure i més diversificada. Treballar tots alhora més hores no ens farà més rics. El que ens farà més rics és generar una societat on la gent es faci responsable de les seves decisions –per exemple, fer pont o no fer-lo- i on el talent tingui recompenses més justes i proporcionades. A mi m’agrada fer festa, mentre el veí treballa. Viure com en una granja de pollastres pot afavorir algunes concepcions reduccionistes i totalitàries de l’economia, però no pas la meva.

5 pensaments sobre “La granja de pollastres (Rac 1)

 1. De fet, els unics festius de tot l’any que es questionen sempre son l’abort de la Inmaculada Constitució.
  I aleshores hi ha qui aprofita per discutir-ne la totalitat dels festius.
  Podriem aprofitar, també, per reclamar la independencia i així deixariem de fer aquesta festa. (Per fer-ne d’altres, suposo.)

 2. Si no us fa res, una correcció:

  Dieu: “…El que ens farà més rics és generar una societat on la gent es faci responsable de les seves decisions –per exemple, fer pont o no fer-lo- i on el talent tingui…”

  I en català s’hauria de dir: “…–per exemple, fer pont o no fer-ne–…”, o bé “…–fer el pont o no fer-lo–…”

  I una proposta:

  Si a la vostra frase “Treballar tots alhora més hores no ens farà més rics” hi afegiu un “pas” a la negació, aquesta negació us quedarà més resoluda, més decidida: “Treballar tots alhora més hores no ens farà pas més rics”. És una opinió.

  Perdoneu.

 3. D’acord a mitges. Tens raó que treballar tots alhora més hores no ens farà rics. El problema és que ja fa temps que hem deixat de treballar per ser rics. Ara mateix, a occident, treballem per sobreviure, i això vol dir que d’ara endavant la recerca de la màxima eficiència és el que guiarà totes les decisions econòmiques. D’altra banda, critiques que ens vulguin convertir en una granja de pollastres, però l’argument contrari és igualment vàlid: L’autèntic gregarisme es troba en que tots acabem fent les vacances a la vegada.

 4. Això de la granja de polls (sic),és la metàfora de l’industrialisme, anomeneu-lo comunisme, “model” xinés, occidental, o del Japó, o…
  Industrialisme o no industrialisme -com n’hi diríem?-, aquests són els dos models; aquest és el dilema i el debat, no pas 😉 el de com sortir de la “crisi”. No troben les solucions perquè no encerten ni lapregunta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s