Catalunya surt de l’ou (FCO) V.II

Ara que els sondejos donen una majoria abassegadora al PP, i una altra “miraculosa” victòria del PSOE a Catalunya, ja tornen a sortir comentaristes que parlen de la feblesa del país i del poc suport que tenen les seves reivindicacions. El resultat dels comicis servirà per justificar moltes renúncies. I efectivament, el múscul d’una nació es demostra amb l’existència d’una hegemonia política en el territori, com passa a Escòcia o Flandes. Però els partits sobiranistes catalans no es poden comparar amb els d’Escòcia o Flandes. Tampoc no crec que es pugui comparar Espanya amb la Gran Bretanya o Bèlgica. N’hi ha prou de veure els edificis representatius que els escocesos i els flamencs tenen a l’estranger amb el beneplàcit dels seus respectius Estats.

Des de la transició, cada victòria del sobiranisme en les autonòmiques ha estat seguida d’una victòria espanyola a les estatals. Aquesta vegada hi tornarem, tot i que l’independentisme puja a les enquestes i Barcelona s’allunya de Madrid. Com sempre, alguns miraran de pintar el resultat de les eleccions com la prova d’una feblesa insuperable que inhabilita el país per res més que no sigui resistir. Ja quan Aznar va treure la majoria absoluta un famós articulista català va vaticinar que ens tornaríem tots espanyols. No veig que hagi passat i no entenc què pretenia, si no era excitar l’independentisme -o entrar a La Vanguardia. Així mateix no entenc per què diaris subvencionats per la Generalitat repeteixen que Catalunya és un país contradictori i foll, deu ser allò tan humà d’excusar les febleses particulars convertint-les en categoria.

Jo crec que la tònica per la qual si presentes un Montilla a les autonòmiques et claves la patacada i si presentes una Chacón a les generals tens bons resultats no demostra cap esquizofrènia, sinó dos sistemes de poder en competència. Com que cal dissimular, els partits sobiranistes reserven els discursos més ambiciosos i els candidats més populars per a les eleccions autonòmiques i després, quan punxen a les estatals, diuen que el país no segueix. Pel que fa els partits espanyolistes, presenten tifes a la Generalitat i quan en presenten un de bo se’ls torna sobiranista -per això el PP va preferir les cames de la Camacho al cervell de la Nebrera. Així les coses, és normal que els millors resultats de CiU en unes generals els tragués el Miquel Roca de l’operació reformista, en una aposta que els espanyols no van comprar, però que era ambiciosa i coherent. O que les alternances al govern central es donin enmig de grans ensulsiades del partit en el poder (Tejero, els Gal, l’11-M i ara la famosa crisi).

Davant del nivell de demagògia i d’urgències nacionals que dominen la política espanyola la gent s’ha avesat a votar poder o no votar, de manera que finalment cada bàndol té allò que és seu. A Escòcia i Flandes, potser perquè la cultura democràtica és més alta, els partits sobiranistes han eliminat tota ambigüitat i això ha permès construir lideratges de país més sòlids. Quan parles amb dirigents escocesos i flamencs et diuen que si allà tenen la política, aquí tenim el moviment social. Catalunya surt de l’ou i la closca que la protegia i que alhora l’impedia créixer s’està trencant. Si Catalunya surt de l’ou es normal que es trobi el PP a Espanya. Però que esdevingui el baluard del socialisme espanyol, alhora que l’independentisme creix sense una articulació política forta, ens hauria d’inquietar i de recordar als anys 30. Mas i Junqueras tenen feina, espero que ho facin millor que els seus antecessors.

6 pensaments sobre “Catalunya surt de l’ou (FCO) V.II

 1. Al final ens creiem les nostres pròpies mentides, escòcia i flandes han estat tradicionalment països d’emigració on per tant, el component nacional és molt homogeni. A catalunya per contra tots sabem el que ha passat i el que hi ha, i per tant la situació és la que tots coneixem. Que s’ha d’integrar?, i tant que si, però per poder-ho fer amb eficàcia has de tenir uns instruments i unes proporcions demogràfiques acceptables. Avui al tn migdia es referien als vencedors del premi zona9, com a un grup que feia música en català, cosa certa, ara bé suposo que si el grup hagués estat català però cantés en castellà l’haurien etiquetat com a grup català i prou. Clar, la situació és tant precària que la locutora ni tan sols ha gosat definir-los com el que són: un grup català.

 2. Em fa gràcia que escriguis aquestes coses (te les creus?) i després siguis capaç de signar paperets de suport a botiflers genètics com en Durante. Suposo que això de la semi-cultureta representada pel noiet Barril o el pseudoescriptor Villatoro s’encomana..Ànims, que aviat serem grans Vila!

  • I que hem de fer, no votar? Votar esquerra i tenir dos partits en comptes d’un competint pel peix al cove? Diga’m llestet. Jo encara dubto. Hem de deixar als socialistes i els populars que facin els negocis del Duran, pero afavorint el castellà? Em van demanar si volia signar, el text em va semblar assumible i vaig donar l’oquei. On és el problema, també hauria signat si m’ho haguessin demanat per un paperot d’ERC. Tot i que et diré una cosa: els articles i llibres que he publicat pagats, no han vingut de l’entorn d’ERC. Són cultura, sí o no. A cadascú el que és seu.

   • Enric,

    1. Jo no dubto de les teves capacitats. Sincerament et respecto i t’admiro. Ets brillant i sagaç. La gent que ens cal.

    2. No se què hi pinta ERC a la teva resposta. Sempre estem de competició en aquest país?

    3. Jo només he dit m’ha sobtat veure el teu nom enmig d’altres noms que per a mi (és la meva modestia opinió, jo no sóc ningú) són gent minúscula, esquifida…i que no t’arriba a la sola de la sabata. Has estat capaç d’acabar-te el darrer llibret del Villatoro? Encara aguantes les proclames plamfetàries de l’avorrit Barril? Quina aportació intel.lectual hi ha darrera l’engreït del Mascarell? I del caduc Bru de Sala? Vaja, que no comparteixo aquesta idea de cultureta operística que envolta CIU. Nomes falta que col.loqueu el ‘bocatorta’ (com diu el teu company de viatge) de capo del CCCB. Se’n sortirà un nan cultural com ell… que no deu saber ni qui és Adolf Loos ni Walter Benjamin?

    4. Tampoc entenc el suport a un enemic del país com és el príncep Duran, el príncep de les tenebres com diuen a casa. Un paio (no cal que t’ho expliqui) que és incapaç d’estimar el país, com és incapaç d’estimar tantes altres coses, abanderat (a sou, suposo) d’una gent fosca que l’empeny des de darrera , sempre amagats. Tu com a mínim dónes la cara, és d’agrair. Gent obsessionada (no dormen, en conce molts) en ofegar-nos definitivament (i ofegar-se ells, és clar, i no se n’adonen). Em sorpèn que hi comparteixis frustracions i misèries. Res més, em sorpèn.

   • Totalment d’acord amb tot. Jo no competeixo amb ERC, només volia dir-te que la seva campanya no em sembla pas menys hipòcrita i perillosa que la convergent. A mi em passen un text i crec q és important q Duran es comprometi públicament amb aquests mínims. Qui signa o no el paperot se m’enfot. Ja et dic que si ERC m’hagués demanat suport per un paper els l’hauria donat. El tema aquí era votar o no. Un cop decidit que sí s’ha de jugar. Les actitud negatives mai ens portat enlloc. No veig que s’hi guanya deixant la influència política que es desprèn d’aquestes eleccions al PSC i el PP.

 3. D’acord amb el darrer comentari de l’Enric Vila. S’ha d’anar a votar.

  A mi una vegada em van dir, ja fa temps, que no s’ha pas de votar tal partit o coalició perquè hi estiguis d’acord amb pràcticament tot (perquè aleshores potser no votaries mai), sinó perquè no guanyin “els altres”.

  És a dir, que cal votar el que t’agradi més, o bé el que et desagradi menys, per tal que no guanyin, o guanyin per menys (si és que guanyen), els que consideres com a verdaders contraris.

  Amb el temps hi he anat pensant, i em sembla el més encertat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s