Retallades a la carta (Rac 1)

Les retallades de la sanitat no són només unes retallades socials, com diu l’esquerra, són un cop al sistema simbòlic i econòmic del país. No és per atzar que Catalunya ha tingut la sanitat més generosa d’Espanya, durant aquests 30 anys d’autonomia. A més de ser un dels pilars de la política d’integració, tan important o més que la normalització lingüística, el sistema sanitari català és fruit d’una sensibilitat i d’una tradició que, igual que la jurídica, ha estat un dels punts forts del país històricament. El que fa patir de les retallades és la manca d’objectius concrets, la incertesa sobre el futur d’una recuperació econòmica que Catalunya paga però que no té poder per controlar ni dirigir. Com sempre, és un problema de poder. Afeblint la sanitat, la Generalitat afebleix el seu poder. Amb els nivells d’immigració que tenim, i sense capacitat per regular-los, a la llarga les retallades seran camp adobat pel populisme. La sanitat és una de les coses que havíem fet millor. El govern farà bé de recordar que no és Catalunya que no té diners per pagar-se-la, sinó que és el govern espanyol que s’ha gastat els nostres quartos amb polítiques irresponsables. Segurament calia racionalitzar el sistema, perquè tampoc no pot ser que els estrangers vinguin a operar-se aquí de franc. El que fa por, però, és veure que la Generalitat retalla a remolc dels interessos i les exigències  del govern espanyol, que, a més a més, ha demostrat ser tan inepte.

Anuncis

4 pensaments sobre “Retallades a la carta (Rac 1)

 1. Saps perquè cada cop menys gent comenta els teus textos, sobretot quan són de caire polític? Perquè no es pot escriure amb la demagògia de Companys quan s’ha escrit un llibre sobre Companys.

  A la Sanitat, la Generalitat ho ha fet malament, construint hospitals inútils i ambulatoris redundants per tot arreu, per a donar satisfacció als cacics locals, i apujant continuament els sous per a mantenir la pau social. S’ha comportat com qualsevulla altra autonomia.

  Ara la Generalitat es ven els hospitals que havia deixat pagats en Franco. Té collons la cosa.

  • No sé on notes que la gent no comenta els articles de política. En tot cas, et faries creus de la diferència que hi ha entre les visites i els comentaris, i com un article molt comentat pot ser poc llegit i a l’inversa. Pel que fa a la sanitat tu ho has dit. Servia per mantenir la pau social. Es va fer per evitar que tota la gentada d’esparracats que va arribar aquí durant el franquisme no muntés un altre merder, i ha funcionat prou bé. Ha servit per parar la demagògia d’esquerra, per exemple, la d’aquests que parlen de Cacics, com tu, i després fan comparacions amb l’època de Franco. Pel que fa a la venda d’hospìtals servirà perquè els de sempre, que són uns grans botiflers, continuin fent pasta gràcies a tots els esparracats que voten partits espanyols. I els catalans normals, com sempre, al bell mig.

 2. A Catalunya les coses no s’han fet del tot bé, és cert, però com que sempre ens han obligat a treballar amb menys diners del que seria desitjable, la nostra situació no és tant catastròfica com ho serà, en breu, a mitja Espanya.

  Per què s’ha deixat de parlar de l’espoli fiscal quan, resolent-lo, resoldríem els problemes de l’actual crisi? Per què gairebé ningú en parla? Si és per no quedar com a insolidaris, ja fem tard: a Espanya ja pensen que ho som de manera irreversible.

  Aquest és un país acollonit i acomplexat. Bé… potser cada vegada menys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s