Més Saskia (Dietari)

Amb la Saskia Sassen, encara. Diu que la religiositat marcarà l’època que ve; que els estats s’allunyaran dels ciutadans i promouran una mena de nou “purisme” per compensar el seu afebliment. Com que els territoris es faran difícils de controlar només amb la política, travessats com estaran per múltiples fronteres, els governs intentaran controlar l’ànima dels individus a través de l’espiritualitat. Si fins ara els països democràtics feien pudor de fum i de benzina, aviat faran olor d’encens, doncs. El món s’omplirà de gurús i de filòsofs hedonistes i els que no siguem prou grans ni prou petits per passar per l’aro no tindrem amics al facebook. L’autoritarisme zen esgrogueirà les democràcies i convertirà el món en una paròdia de l’edat mitjana. Com diu la Saskia, a l’edat mitjana les jerarquies eren clares, els poders se superposaven com un joc de nines russes i controlaven móns complets que s’explicaven per ells mateixos. A l’edat mitjana, la fe era sincera i l’home rebia informació directe del món a través del contacte amb la natura. El misteri tenia profunditat i l’home vivia amb més coratge i més sentit de la justícia. Ara tot és hipocresia i confusió, un garbuix de filtres i d’intermediaris incomptables, i el que hi ha és una multiplicitat de poders parcials cada cop més especialitzats que no sabem com relligar. L’home, esnob i desvalgut, oscil·la entre la fúria i la banalitat, i cada dia s’assembla més a un informàtic mileurista.

Anuncis

5 pensaments sobre “Més Saskia (Dietari)

  1. CLARÍSSSIMOOOOO…com diu Johan. Vamos que la Sassen diu coses que no em resulten gens estranyes. La llegiré, aviam si m’enganxuuuuuu!!! [Ui és molt espessa, aquesta és la meva interpretació, diguem-ne)

  2. Benvolgut Sr. Vila, no he entès la comparació a la darrera frase del seu article. Encara que sóc informàtic, sóc lector habitual dels seus articles i també vaig llegir amb molt de gust el seu “Heroi”. De manera que, burro del tot no ho dec ser. Si ha tingut alguna experiència desagradable amb algun informàtic o amb la informàtica (cosa que sol ser habitual), pensi que el percentatge d’imbècils en qualsevol grup humà és aproximadament el mateix. I d’altra banda la informàtica és encara a les beceroles, amb tot el que això suposa. [Ja ho sé home és una metàfora fàcil, no s’ho prengui personalment. L’he arreglat una miqueta.]

  3. Sr. Vila, en absolut m’ho havia pres personalment, només que no entenia la metàfora. Ara l’entenc millor. Però m’agradaria fer un comentari. Justament perquè la informàtica és a les beceroles hi ha molt de farsant. Això implica que el sou que cobra un informàtic, molts cops, no guarda una relació directa amb la seva competència professional. Sí que és cert que, entre els informàtics, es dóna molt sovint aquest “home desvalgut” que mencioneu.

  4. Crec que hi ha una gran part del món, probablement majoritària, en què aquesta anàlisi no hi lliga gens.
    Lliga, en tot cas, en la mesura que hi lliga, amb el nostre món, el que en diem occidental.

  5. Enric,
    Com a informàtic mileurista, et dono la raó. Òbviament, jo sóc l’excepció de la regla. Quan podrem llegir el llibre de Ciutats?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s