Llum i democràcia (Rac 1)

La pujada de la llum no afavorirà pas les polítiques anticrisis, però era una cosa tan previsible com el nomenament de Mascarell. Diguem que és una d’aquestes fatalitats que no es poden evitar, que responen a engranatges  consolidats, a l’inèrcia dels anys que ens han dut fins on som ara. Ens trobem en un temps de transició on els morts fan cara de vius i els vius encara no se sap si viuran prou anys per poder canviar alguna cosa. En el sector de l’energia, els problemes de base que contaminen la política es veuen molt bé. A tot el món passa que els països que van sobrats de matèries primeres no tenen consum intern, mentre que els països que tenen una demanda interna forta no tenen matèries primeres. Espanya no és especial perquè consumeixi més energia de la que produeix. El que fa Espanya diferent és que els Estats amb cara i ulls, com ara França o Alemanya, tenen una cosa que es diu política energètica nacional, que els ajuda a expremer els recursos amb eficàcia. Aquí, com que pretenem produir l’energia a l’estil medieval, amb sol, vent i aigua; com que tothom s’omple la boca parlant de nacions però encara és hora que algú elabori un Pla Energètic Nacional -espanyol o català; com que tothom va pel seu compte però la unitat de la pàtria és sagrada; en resum: com que els discursos es barnissen de poesia i els problemes no es plantegen d’una manera honesta i decidida, l’energia ens costa un ronyó i part de l’altre.  Aquest any vinent, faci’n-me un favor: quan obrin el llum pensin en la relació que hi ha entre la factura que rebran i la feblesa de la nostra democràcia.

Anuncis

2 pensaments sobre “Llum i democràcia (Rac 1)

  1. No sé si sabies que Espanya és excedentaria en energia elèctrica i que el seu preu era i continuarà sent barat, pero no dir molt barat, si ho comparem amb Alemanya, per exemple. El preu estava fins ara inclús lleugerament per sota del nivell de França i ara es situa al seu nivell. Tot això converteix en problemàtica la lògica del teu comentari.

    El consum a Espanya és lleugerament inferior a la producció, però podria ser encara molt superior la producció si es fessin treballar les plantes a ple rendiment. De fet hi ha moltes plantes que estan parades. Què fa que el cost de l’energia elèctrica s’hagi encarit? En part el cost de la matèria primera, o sigui el cost del combustible (gas principalment), però hi ha diversificació, i el cost del combustible també afecta als Estats amb cara i ulls com França i Alemanya. En segon lloc, les reserves hidrauliques que van ser baixes durant anys a causa de la sequera. En tercer lloc la politica energètica, que tot i ser dolenta existeix i que va dissenyar el sistema de la planificació tarifaria pensant en un context de combustibles barats i que ha portat 12 després a un deficit enorme per a les elèctriques. Finalment una mesura que s’ha demostrat innecessària i fora de lloc que ha consistit en subvencionar la generació d’electricitat fotovoltaica. [AMB TOTS ELS RESPECTES, AQUESTA NO ÉS LA INFORMACIÓ QUE JO TINC, PERÒ COM QUE NO SÓC ESPECIALISTA DONCS POT SER QUE TINGUIS RAÓ]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s