L’home lent (Catalunya Oberta)

Malgrat haver patit dues victories decepcionants i una llarga travessia pel desert cada dia fa més l’efecte que Artur Mas encara no s’ha guanyat el cel. La plataforma constituïda per Laporta i López Tena allunya una mica més aquella dolça perspectiva, fins no fa gaire encara acaronada pels dirigents de CiU, d’una tornada tranquil·la al poder. Tot apunta que Mas guanyarà amplament i sense problemes. Però tot fa pensar que aquesta tercera victòria tampoc no tindrà cap dels elements de brillantor superficial que solen acompanyar els èxits a les urnes. Altre cop, la victòria donarà a Mas més feina que alegries. La Generalitat, més que un premi, més que una corona, tornarà a posar-lo contra ell mateix, en l’obligació de créixer amb rapidesa per fer valdre l’autoritat guanyada amb vots.

Poc a poc es va veient que no hi haurà un destí discret per l’hereu de Pujol. El tòpic diu que els líders no es fan, sinó que neixen, que te’ls trobes al bell mig del camí fent més nosa que servei, emprenyant totes les patums fins que troben el seu lloc. Malgrat això, no tothom neix ensenyat ni està escrit enlloc que tot ho hagin de resoldre els genis. Hi ha figures que es fan a foc lent, que es defineixen a remolc dels esdeveniments gràcies a la seva fortalesa i a la seva capacitat d’aprendre. Hi ha una tradició catalana d’homenots d’aquest estil, de perfil discret però segur, que han fet coses importants -normalment de base- sense gaires estridències. La lentitud és el punt feble d’aquests homes ingenus i prudents que mai no estiren més el braç que la màniga, però també és la seva força, allò que els dóna solidesa.

En tot cas, el panorama polític va posant de manifest que Déu sempre dóna pa a qui no té dents i que tot allò que ens ve donat més que un regal és un fuet. Si Mas hagués governat en comptes de Maragall o de Montilla hauria passat com una ombra de Pujol, sense pena ni glòria. Probablement també se li hauria enfonsat el terra sota els peus, perquè les causes de la situació actual van més enllà dels traumes i els prejudicis de l’esquerra catalana. Ara resulta, però, que es troba davant d’una oportunitat d’aquestes que normalment només són concedides als esperits més grans -o també als més petits, quan la mesquinesa s’alia amb la imprudència. Els pròxims anys sabrem si Mas era un simple encarregat o, per contra, era un diamant en brut. Veurem totes les seves virtuts i tots els seus defectes. També veurem quina mena d’home va triar Pujol per succeir-lo -perquè a mesura que l’antic ordre polític va quedant desballestat la figura històrica de l’expresident cada dia depèn més del paper del seu hereu.

El col·lapse d’ERC i del PSC ha deixat a Mas tot l’escenari. Aviat sabrem si és l’últim polític d’una etapa cremada o el pioner d’una nova època. Aviat veurem si es deixa portar pel partidisme o sap donar a Convergència aquell aire de moviment de base que tants bons resultats li va donar a primers dels anys 80. No crec que la plataforma de Laporta arribi a ser prou forta per fer ombra a Mas però estic segur serà suficient per fer-li la feina bruta o per deixar-lo en evidència. Entrem en una d’aquestes etapes emocionants en què els països recapitulen i fan net, i la retòrica que abans embadalia ja només fa riure. No sabem com serà el futur, només sabem que durant uns anys n’hi haurà prou amb una agulla per punxar qualsevol globus i que els fantasmes que fins ara tothom defugia seran els únics que interessaran. Pels qui creiem en la capacitat de les persones de superar-se i de donar sorpreses és interessant de veure l’escenari de pel·lícula que se li va obrint a Mas. Només un gran home o un gran inconscient voldria ser en lloc seu. O César o res. Vull dir: Aut Caesar aut nihi.

Anuncis

6 pensaments sobre “L’home lent (Catalunya Oberta)

 1. A Laporta sempre li ha costat rodejar-se d’homes millors que ell. És entre mitjanies que sobresurt. Rafa Yuste, Jaume Ferrer. Em fa pinta de fiasco. Ell. Quants més vots tingui, més fiasco serà.

 2. Com a líder polític, en Mas pateix d’un greu problema: ni és líder ni és polític sinó que sembla més aviat un petit director administratiu d’una empresa de segona categoria. Per una vegada a la vida que pot guanyar de veritat, resulta que ho deu més al ensorrament dels altres, PSOE i ERC, que no pas al que ell ha fet durant els últims vuit anys, que ha estat poc i errat (renegociació del estatut amb ZP) I a més a més, el pobre Mas tampoc no te la sort que Napoleon exigia als seus generals. Una vegada que la seva tàctica (?) de no fer res li dona bons resultats, resulta que els últims esdeveniments, la sentencia del TC espanyol, la mani del dia 10 i també la del dia 11, l’obliguen a fer alguna cosa per no quedar en off-side, doncs l’home decideix continuar sense fer res apart de deixar anar aquestes arengues buides de contingut que sol llegir sense cap convicció. Perque serà que quan en Mas es pos patriòtic sona tan fals com un mal actor?
  I es que en Mas, que hagues pogut ser un bon cap de comptabilitat de la botiga del Sr. Esteve no te cap èpica, i sense èpica no hi ha política, i menys tal i com s’estan posant les coses.

 3. L’actual home-lent del panorama polític català ha de començar a pensar si tenim intenció d’autogovern o no.
  Situació actual. Matins de Tv3. El secretari de Mobilitat, Manel Nadal. Tenim una autonomia de tal magnitud (de tal volada, com agradava dir al nostre Heroi) que no podem fer “sols” (és a dir, sense permís”) ni una trista via de tren per anar a Vic. Hem d’anar a fer pedagogia a la península perquè ens en donin permís?
  A “la península” mai trobaran ni tres possibles raons “no-administratives” per raonar que no són, per exemple, francesos.
  És nació qui ho sap. Però per un Estat.. quina importància té, això, per qui té un Estat?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s