La caixa tonta (Rac 1)

Per pura xamba, sense saber que la torre de Collserola tancava la barraca, ahir vaig anar a comprar un adaptador de tdt. He de dir que m’he comprat el més barat. El secretari de Mitjans de la comunicació, Carles Mundó, ha fet les típiques declaracions de polític una mica passades de volta, dient que “comença una nova era”. Jo la veritat no crec que n’hi hagi per tant. Més aviat em penso que l’aparatet que m’he comprat acabarà com aquests ginys electrònics que al cap de quatre dies queden desfassats, en un calaix. No ho sé, tot plegat em sembla una enredada. Hi ha més canals, però més dolents; no hi ha accés a televisions internacionals. El tdt servirà per augmentar el soroll i perquè els mantes gastin més sofàs. Els tècnics i els fabricants de televisions guanyaran uns calerons durant un temps. Però la revolució no vindrà fins que la tele s’integri a internet. Potser sóc un cas particular però la meva finestra al món ja fa temps que és l’ordinador i que el meu consum de televisions convencionals és cada cop més residual. Fa uns anys, tants canals m’haurien impressionat, però avui no em diuen res. La caixa tonta, com se l’anomenava antigament, em sembla més tonta que mai. I el zàpping se’m fa llarg.

9 pensaments sobre “La caixa tonta (Rac 1)

 1. Efectivament, cada setmana comença una nova era en algun lloc i per alguna fotesa. És com aquells que volen vendre un “nou concepte”… com si parir un concepte realment nou fos fàcil.

  La TDT? una inversió absurda que donarà com a resultat un rendiment discret en diversitat i risible en qualitat. Més ens hagués valgut invertir aquests diners en Internet, incloent, com molt bé dius, en la televisió per xarxa.

 2. André Malraux: “La televisió podria ser utilitzada, sobretot el dissabte i el diumenge, com a base d’una veritable educació permanent.” Així ha estat.

  Groucho Marx: “Crec que la televisió és força educativa. Quan algú l’encén me’n vaig a llegir un llibre.”

 3. Si, la TV distreu molt, massa. D’aquí vé que per la majoria de gent, el tenir la tele encesa i el plat a taula, representa tenir-ho tot. Si això és la guerra, que no vingui la pau.

 4. En absolut és així i es nota quan un viu sol o en família. Internet és un mitjà individual, un el fa servir tot sol, la cara davant la pantalla i el fluxe d’informació entre la pantalla i el teu cervell, només el teu i no els cervells dels altres. La tele en canvi es veu en família o amb amics i el fluxe és entre la pantalla i un conjunt de cervells que absorveixen a la vegada la informació. Per tan cagada d’article i cagada de comentaris- excepte el del Marc-que només saben que llegir burrades en comptes de mirar la Belen Esteban i fer-se poble ells mateixos. Un volguer alçar-se per damunt dels mortals que només du a la mediocritat més llastimosa. Començant per la Milena que més burra no pot ser, i acabant per l’autor de l’article que l’altre dia en va fer un de collonut, i avui també, també, pero cagant-la en aquest no saber imaginar com és la vida en família i quin és el gran servei que la tele no acoplada a Internet fa alhora d’engendrar!

  • Els “familiaristes”, com Noctas, tenen el costum de pensar que els “no familiaristes” hem nascut sota una col i vivim en una bombolla. I no. Hem crescut en famílies més o menys normal i més o menys disfuncionals, com totes, amb estones bones i no tant bones davant de la tele.

   Internet pot ser compartit en diferit tot dinant, sopant, berenant, passejant, però també pot ser compartit en directe mitjançant Youtube, visitant blogs interessants, ajudant els nens a fer els deures…

   Em pregunto què feien les famílies abans de tenir tele? Avorrir-se? Anar-se’n al llit a les 9 del vespre després de sopar? No, la gent compartia, com avui, el que feia durant el dia. Avui fem coses a Internet, hi trobem coses i les compartim.

   La família és un fonament apreciable de la societat, però de models de família n’hi ha molts i no tenen per què coincidir amb una família arraulida al voltant de la tele. Ara, del que parlem és de desconfiança envers famílies diferents a “la nostra”, llavors no estem parlant de tele…

 5. Comparteixo les crítiques al nou sistema i fins i tot em sembla que la imatge hi ha perdut.
  Senyalo però , que a través de TB i TVV9, accedim al català de Balears i de València i al goig de de sentir la nostra llengua en tota la seva riquesa, plena, fresca, com acabada de collir quan naixia, rebrotada de la soca llatina i que aquests països germans han sabut mantenir.
  Eduard Cardona

 6. Això d’una nova era moltes vegades s’utilitza sense que sigui cert i això ha fet que quan s’aplica correctament ja pensem que és una altra vegada un tòpic. Però té raó aquest senyor, perquè el que va dir és que en la història de la televisió [no de la humanitat!] comença la era digital, que substitueix l’era analògica que ha durat 50 anys. O sigui, que no em sembla passat de voltes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s