Un govern de fireta (Rac 1)

Jo crec que la base de qualsevol societat és, i serà sempre, per més formigó i tecnologia que hi tirem a sobre, una cosa tan primària com la propietat i l’explotació de la terra. Els pagesos catalans tenen d’entrada tota la meva simpatia. Crec que si el país hagués crescut més de cara als pagesos, la pedanteria urbanita hauria tingut més de gruix i tots hi hauríem sortit guanyant. També crec que el tripartit, especialment la seva branca ecologista, no ha sabut tractar amb la pagesia. No conec un sol ramader o agricultor que estigui content amb els salvadors de balenes. Això hauria de fer pensar tots aquests predicadors de l’amor a la natura que van a donar lliçons a pagès sense haver munyit mai una vaca ni plantat una ceba. La Catalunya social no s’acaba a l’àrea metropolitana. Si ens carreguem els pagesos en comptes d’un pais tindrem un parc temàtic. Tots els països amb mentalitat de poder, començant pels Estats Units, donen un tracte preferent a l’agricultura. Dit això, la policia és la policia i m’emprenya que els pagesos estovessin els mossos. Si els pedants del canvi climàtic coneixessin la història sabrien que no hi ha col·lectiu més irreductible i més bèstia que els pagesos, i haurien previst la situació. Els pagesos són la base del país. Un govern que no sàpiga tractar-los, dirigir-los i reprimir-los amb eficàcia, un govern que no tingui un discurs sòlid sobre l’explotació de la terra, és un govern de fireta.

Anuncis

8 pensaments sobre “Un govern de fireta (Rac 1)

 1. Ten raó. No trobaràs un pagès que estigui mai content. Ni un, és cert. Però ni amb el tripartit ni amb cap altre partit polític. Aquesta és la grandesa de la pagesia. Els veuen venir de lluny- els polítics-i són massa llestos com per no desconfiar.

 2. Ja explica Gracian allò que al mig hi ha la virtud. Per tant allò ideal seria ni tanta civilitat ni tanta rusticitat.

  És veritat, hi han pocs pagesos tradicionals ecologistes: herbicides, transgènics, es venen les terres per a construir, etc. És clar que s’hi veuen forçats. Sort que m’hi has fet pensar i podré afegir-ho a una parida que estic escribint sobre la rusticitat del català. Tot i que per desgràcia som una “urbanitocràcia”, barrejada amb lo pitjor del caràcter pagès.

 3. Criteri,

  Em sembla que aquesta també és adient. És del 1961. “Les anticipacions fonamentals: la solitud”, dins Article amb cua:

  “S’hauria pogut imaginar mai que la civilització dels nostres dies, tan plena de gent, originés el solitari? Ha estat així: tothom ho sap. La gent abandonà el camp perquè l’escassa densitat de població obligava a viure d’una manera -sense llum ni camins- lamentable. Els pagesos eren considerats aspres, cantelluts i marginats. Ara és al revés: és a les grans ciutats on ningú no parla, on es desenrotlla la vida en una perfecta solitud.”

  A la mateixa pàgina:

  “Aquests grans blocs de pisos pensant que la gent confraternitzaria, d’una manera socialista, bucòlica i sentimental, han resultat totalment contraris i nius de vespes desagradables. Jo tinc un gran respecte pel socialisme, perquè sempre s’equivoca.”

 4. Si voleu apronfundir realment en el tema: “Història agrària dels Països Catalans” (6 vol.) de E Giralt i JM Salrach (Publicacions i Edicions de la UB). Catalunya és, fonamentalment, pagesa. La industrialització i el comerç van ser obra dels cabalers que venien de pagès, i els habitants de les ciutats del país, tots tenen un avantpassat que va venir de pagès. Ara bé, el tema és més complicat del que sembla, perque les subvencions a l’agricultura (p.e.- el model francès), no són altra cosa que un proteccionisme hipòcrita, caríssim per al sistema i que l’únic que fa és impedir el desenvolupament de països pobres que, de retruc, ens envien estols d’immigrants. Atenció doncs, el tema ha de ser estudiat amb cura i intel·ligència. Renunciar a la pròpia pagesia és un suicidi, però no maldar per reconvertir-la, també.

 5. Retroenllaç: La pagesia catalana « Lídia Pelejà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s